AAA -luottokelpoisuus

Opas vesikaton kulkureittien suunnitteluun

Rakennusmääräykset edellyttävät, että yli 8° (1:7) jyrkillä katoilla on järjestettävä kiinteät kulkuyhteydet huollettaville kohteille, kuten savupiipuille ja/tai ilmanvaihtokanaville. Maasta katolle nousemiseen käytetään kiinteitä seinätikkaita, lappeella sivuttain kuljettaessa käytetään kattosiltaa ja lapetta ylöspäin noustessa käytetään lapetikasta. Kulkureitit rakennetaan näitä kolmea tuotetta hyödyntäen. Kulkureitin rakenteen määräävät viime kädessä rakennuksen ominaisuudet, kuten rakennuksen ja katteen muodot, ikkunoiden paikat ja huollettavien kohteiden sijainnit vesikatolla.

Pientaloissa kulkuyhteydet on tarpeen järjestää seuraaviin kohteisiin vesikatolla:

  • Savupiippu, vaatii säännöllistä huoltoa
  • Huippuimuri, saattaa vaatia huoltoa esim. rikkoutuessaan

Näihin vesikatolla sijaitseviin kohteisiin ei ole välttämätöntä järjestää kulkureittiä, sillä niissä ei ole huoltoa tai korjausta vaativia teknisiä laitteita:

  • Viemärin tuuletusputki
  • Ilmanvaihdon poistoputki
  • Radonin poistoputki

Uudisrakennuksessa on suositeltavaa suunnitella läpivientien sijainnit siten, että vesikatolle ei tarvitse rakentaa monimutkaisia kulkureittejä. Savupiipuun paikkaan ei vesikaton rakennusvaiheessa voi vaikuttaa, mutta mikäli yläpohjassa on tilaa tehdä sivuvetoja, voidaan muut läpiviennit sijoittaa sopivaan linjaan piipulle vievän kattosillan varrelle.

Seinätikkaat

Kiinteitä seinätikkaita käytetään maasta vesikatolle nousemiseen. Seinätikkaita hankkiessa tulee mitata matka maasta räystäälle, ja tikkaan rungon pituus valitaan sen mukaisesti. Seinätikkaan alin askelma sijoitetaan 100–120 cm korkeudelle maan pinnasta. Jos katto on loiva (kaltevuus alle 8°), ei vesikatolle tarvita lapetikkaita tai kattosiltaa. Tällöin suosittelemme varustamaan seinätikkaan yläkaaren tukikaarilla, jotta katteeseen ei tarvitse tehdä tarpeettomia reikiä tikkaan yläkaarien kiinnittämiseksi. Mikäli kulkureittiä jatketaan, kiinnitetään seinätikkaan yläkaaret lapetikkaaseen tai kattosiltaan. Asennusvalmis seinätikaspakettimme sisältää kaikki tähän tarvittavat kiinnikkeet.

testi

Lapetikkaat

Lapetikkaissa käytetään samoja askelmarunkoja kuin seinätikkaissa ja ne kiinnitetään katteeseen katemateriaalin mukaisilla kattokiinnikkeillä. Profiilipeltikatoilla kiinnikkeet porataan katteen läpi ruoteisiin, saumatuilla peltikatoilla kiinnikkeet puristetaan vastaraudoin kiinni saumaan, ja tiilikatolla kiinnikkeet kiinnitetään ylemmän tiilirivin alle sijoitettaviin apupuihin. Lapetikkaat kiinnitetään vähintään niiden ala- ja yläpäistä, mutta runsaslumisilla alueilla kiinnityksen voi varmistaa kolmannella kiinnityksellä tikkaan keskeltä.

lapetikkaat-huopakatolle-2

Kattosillat

Lapetikkaiden tapaan kattosillat kiinnitetään katteeseen katemateriaalin mukaisilla kiinnikkeillä. Kattosilta on säädettävissä oikeaan kulmaan katon kaltevuuden mukaisesti säätölevyjen erilaisilla reikäyhdistelmillä. Kattosillan kävelytasot ovat yhdistettävissä toisiinsa limittämällä ne 5–10 cm matkalta. Tukevamman luokan 2 mukaisesti asennettu kattosilta voidaan varustaa joko kiinteällä turvaköyden kiinnityspisteellä tai vaakakiskolla, joka varustetaan liukuvalla kelkalla.

kattosilta-pelti-ja-huopa-2
Seinätikas rakennuksen päätyyn + kattosilta

Yleisin ja helppohoitoisin ratkaisu on järjestää kulkureitti savupiipulle sijoittamalla seinätikas rakennuksen päätyyn, ja jatkamalla kulkureittä suoralla kattosillalla eteenpäin. Päätyyn sijoitettuna lumi ei pääse painamaan seinätikasta, ja savupiipun nuohous sekä huolto on kätevää suorittaa kävelytasanteelta käsin.Tämän ratkaisun edellytyksenä on se, että katolla on vain yksi huollettava kohde ja seinätikas voidaan asentaa sopivaan linjaan savupiipun kanssa (sivuttaissuunnassa enintään 300 mm etäisyydelle piipusta). Esimerkiksi ikkunoiden sijainti rakennuksen päädyssä voi estää tämän toteutustavan hyödyntämisen.

Seinätikas rakennuksen päätyyn + kattosilta + lapetikas

Mikäli rakennuksen päädyssä olevat ikkunat estävät seinätikkaan ja kattosillan asennuksen sopivaan linjaan savupiippuun nähden, voidaan kulkureittiä jatkaa lapetikkaalla. On tärkeää huomata, että päätyyn asennetulta seinätikkaalta kulkureittiä on aina jatkettava kattosillalla, ja vasta kattosillalta kulkureittiä jatketaan lapetikkaalla. Mikäli lapetikas asennettaisiin siten, ettei sen alapuolella ole seinätikasta tai kattosiltaa, johtaisi tikkailla kaatuminen maahan putoamiseen.

Seinätikas rakennuksen päätyyn + lapetikas + kaksi kattosiltaa

Mikäli huollettavia kohteita on katolla useita (esim. ilmanvaihtokanavat), on suositeltavaa rakentaa yksi kulkureitti, joka kulkee molempien huoltokohteiden kautta.

Seinätikas lappeen puolelle + lapetikas

Ensisijaisesti suosittelemme asentamaan seinätikkaan aina rakennuksen päätyyn. Sen voi asentaa myös lappeen puolelle, mutta tällöin talviaikaan on huolehdittava, että katolle kerääntyvä lumimassa ei pääse kasvamaan liian suureksi ja rasittamaan lapetikasta ja seinätikasta. Yksittäinen, ilman lumiesteitä asennettu lapetikas on aina huollettava kohde, eli talvella sen ympäristö on puhdistettava lumesta ja jäästä. Tässä tapauksessa suositeltavin tapa välttyä talven aiheuttamilta vaurioilta on asentaa lumiestettä koko räystään mitalle.

Seinätikas lappeen puolelle + lapetikas + kattosilta

Mikäli seinätikasta ei voida asentaa sopivaan linjaan suhteessa piippuun, esimerkiksi ikkunoiden sijainnin takia, voidaan seinä- ja lapetikasta täydentää kattosillalla. Tässä asennustavassa kattosilta suojaa lapetikasta lumimassan rasitukselta, mutta puhdistustyöt on suositeltavaa tehdä, mikäli lunta kertyy katolle paljon.

Seinätikas lappeen puolelle + kaksi lapetikasta + kaksi kattosiltaa

Kuten viereisestä kuvasta näkyy, voidaan kulkureittejä rakentaa talon katolle vapaasti käyttäen erilaisia lapetikkaan ja kattosillan yhdistelmiä. Tässä tapauksessa rakennuksessa on kaksi savupiippua, joita molempia on päästävä nuohoamaan. Oleellista on se, että huollettavat kohteet, tikkaat ja kattosillat ovat enintään 300 mm siirtymän päässä toisistaan.

Tutustu seinätikkaisiin, lapetikkaisiin ja kattosiltoihin verkkokaupassamme!

Ostoskorisi

Toimitustapa

Vahvista valinta
Toimitus kotiovelle 1-5 arkipäivää

Tilauksesi toimitetaan kotiovellesi viiden arkipäivän kuluessa tehdystä tilauksesta. Kuljetusyhtiö on sinuun yhteydessä puhelimitse tarkemman toimitusajankohdan sopimiseksi. Voit myös antaa kuljetusyhtiölle luvan toimittaa tavarat pihaan ilman kuittausta, jolloin sinun ei tarvitse olla paikalla vastaanottamassa lähetystä.

Pikatoimitus

Arkipäivisin kello 14 mennessä tehty tilaus toimitetaan pikatoimituksella kotiovellesi samana iltana kello 17–21 välillä. Kuljettaja on sinuun yhteydessä noin 30 minuuttia ennen suunniteltua toimitusta. Mikäli tilaat pikatoimituksella kello 14 jälkeen, viikonloppuna tai muuna pyhäpäivänä, toimitetaan tilaamasi tuotteet seuraavana arkipäivänä kello 17–21 välillä. Pikatoimitus on saatavilla Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa, Tuusulassa, Keravalla ja Järvenpäässä. Toimitusosoitteeseen on oltava katkeamaton maantieyhteys.

Nouto varastolta

Voit noutaa tilaamasi tuotteet varastoltamme Tuusulasta, osoitteesta Jusslansuu 5. Kun tilauksesi on kerätty valmiiksi, saat vahvistusviestin sähköpostitse. Noutovarastomme on avoinna arkisin kello 8:30 – 16:30.