AAA -luottokelpoisuus

Lumiesteet

Lumiesteillä estetään lumen putoaminen väärään paikkaan vääränä ajankohtana. On kiinteistönomistajan vastuulla huolehtia, että rakennuksen katolta putoava lumi ei aiheuta henkilö- tai omaisuusvahinkoja. Suomen runsaslumisten talvien vuoksi talon katolla olevat lumiesteet onkin tärkeää pitää kunnossa, jotta vältytään turhilta ja ikäviltä vahinkotapauksilta. Lisäksi lumiesteet suojaavat muita kattoturvatuotteita, kuten lapetikkaita ja kattosiltoja lumimassojen rasitukselta. Laadukkaat kotimaiset Kouruset-lumiesteet sopivat erilaisille kattomateriaaleille erilaisten lumiestekannakkeiden avulla.

lumiesteet katolle

Lumiesteiden tarve

Lumiesteet tulee asentaa katolle, jonka jyrkkyys on 1:8 (7°) tai suurempi. Lumiesteet tulee asentaa ainakin sellaisiin kohtiin, joissa putoava lumi voi aiheuttaa vaaraa ihmisille tai omaisuudelle, kuten rakennuksen lähellä olevien kulkuväylien, lasten leikkipaikkojen ja parkkipaikkojen kohdille. Suosittelemme asentamaan lumiesteet koko räystään mitalle, koska lyhyisiin lumiesteisiin voi kohdistua liian suurta rasitusta, mikäli koko katon lumimassa on lyhyen lumiesteen varassa.

Mikäli rakennus sijaitsee tontin rajan lähellä, täytyy lumiesteet asennetaa myös tässä tapauksessa. Loivillakin katoilla suosittelemme asentamaan lumiesteen vähintään rakennuksen sisäänkäyntien kohdalle. Kattoturvatuotteita koskeviin ympäristöministeriön määräyksiin voit tutustua tarkemmin täällä.

Kotimaiset Kouruset-lumiesteet täyttävät kaikki standardit ja vaatimukset

Kouruset-lumiesteet ovat läpikäyneet mittavat rasitustestit ja ne täyttävät RT 85-11132 ohjekortin (Vesikaton turvavarusteet) vaatimukset. Lisäksi Kouruset-lumiesteille on myönnetty varmennustodistus kansallisen hyväksyntämenettelyn mukaan.

Lumiesteiden hankinta ja mitoitus

Lumiesteiden valintaan vaikuttaa katemateriaali sekä katon rakenteet. Olemme koonneet ohjeet ja parhaat vinkkimme lumiesteiden hankintaan ja mitoitukseen yhdeksi oppaaksi, ja löydät sen tästä linkistä.

Lumiesteiden materiaali

  • Lumiesteputken materiaali 1,25 mm sinkitty rakenneteräs
  • Halkaisija 32 mm ja pituus 3000 mm
  • Lumiestekiinnikkeiden materiaali 2,0…2,5 mm sinkitty rakenneteräs
  • Saatavilla sinkittynä ja maalattuna. Maalatuissa lumiesteissä pinnoitteena pulveripolttomaali.

Lumiesteet asennettuna

Voit tilata lumiesteet asennettuna Kourusetilta lähes koko Uudellamaalla sekä Lahden ja Hämeenlinnan kaupunkialueilla. Katso Kourubotti-palvelun kautta mitä lumiesteiden asennus maksaisi juuri sinun taloosi.

 

Lumiesteet tarvikkeena

Voit tilata lumiesteet kätevästi asennusvalmiina paketteina verkkokauppamme kautta. Verkkokaupasta myytävien lumiestepakettien standardipituus on 3 metriä. Lumiesteputket on helppo liittää toisiinsa putken päässä olevan supistuksen ansiosta ja tarvittaessa putkia voi lyhentää räystään vaatiman pituuden mukaisesti.

Toimitamme lumiesteet suoraan omasta varastostamme Tuusulasta 1-5 arkipäivän sisällä vastaanotetusta tilauksesta. Toimituksen hinta on tilauksen koosta riippumatta 39,00 euroa kattaen koko Suomen.

Lumiesteiden värivalikoima

Lumiesteiden väri valitaan yleensä katon värin mukaan. Yleisimmät RR-värisävyt ovat saatavilla suoraan varastostamme. Mikäli tarvitset erikoissävyä, esim. RAL, otathan yhteyttä myyntiimme.

lumiesteet kattosillat värit

Tuotetakuu

Myönnämme kuluttaja-asiakkaille toimitetuille Kouruset-lumeisteille 50 vuoden teknisen takuun. Ammattirakennusliikkeille asennus- ja tuotetakuu määräytyy kulloinkin voimassa olevien sopimusehtojen mukaisesti.

Lumiesteiden usein kysytyt kysymykset

Milloin lumiesteet tarvitaan?

Lumiesteitä tarvitaan, kun katon kaltevuus ylittää 1:8. Lumiesteillä suojataan vähintään sisäänkäyntien ja kulkuväylien kohdat, sekä muut mahdolliset pihapiirin oleskelualueet ja leikkipaikat. Määräykset edellyttävät suojaamaan lumiesteillä myös rakennusta ympäröivät katualueet tai muut yleiset alueet.

Karheilla sirotepintaisilla huopakatoilla katon jyrkkyyden ylittäessä 1:2 lumiesteiden tarve on harkittava kohdekohtaisesti. Tätä loivemmilla huopakatoilla lumiesteille ei ole tarvetta.

Kuinka katemateriaali vaikuttaa lumiesteiden asennukseen?

Erilaisille profiilipeltikatoille, kuten aalto- ja tiilikuviopeltikatoille, lumiesteet kiinnitetään pellin läpi poraamalla ruodelautoihin. Läpimenoreiät tiivistetään EPDM-kumitiivistenauhalla, joka takaa vuotamattoman ja aikaa kestävän lopputuloksen.

Lukko- ja konesaumatuille peltikatoille lumiesteet asennetaan saumaan kiinni puristettavin vastaraudoin, jotka kiristetään neljällä pultilla per kattokiinnike. Katteeseen ei tehdä turhia, vuotoriskin aiheuttavia reikiä.

Tiilikatolla lumiesteet kiinnitetään ylemmän tiilirivin alle asennettavaan 50×100 mm apupuuhun kahdella LVI-ruuvilla per kiinnike. Kiinnikkeiden yläpuolella olevat tiilet lovetaan, jottei kiinnike jää kannattelemaan tiiltä, mikä taas aiheuttaisi riskin tiilen murtumiselle.

Huopakatolla suositeltava asennustapa on käyttää huopakaton alusrautoja, jotka kiinnitetään alus- ja pintakermin väliin jo katon rakennusvaiheessa. Mikäli lumiesteet asennetaan jo valmistuneelle huopakatolle, ruuvataan kiinnikkeet pintakermin läpi ja tiivistetään EPDM-kumitiivistenauhalla.

Tuleeko lumiesteet asentaa koko räystään mitalle?

Lumiesteet on suositeltavaa asentaa koko räystään mitalle, sillä näin toimimalla lumikuorma jakaantuu tasaisemmin ja riski lumiesteiden irtoamiselle on pienempi. Minimissään lumiesteet on kuitenkin asennettava paikkoihin, joissa putoava lumi voi aiheuttaa vaaraa, kuten kulkureittien läheisyyteen ja oviaukkojen kohdalle. Lumiestettä on asennettava aina vähintään 3 metriä yhtäjaksoisesti, ja se tulee kiinnittää vähintään neljällä kattokiinnikkeellä.

Mitä on huomioitava lumiesteiden mitoituksessa?

Lumiesteiden mitoituksessa on huomioitava katon kaltevuus, katemateriaali, lappeen pituus räystäältä harjalle sekä alueen keskimääräinen lumikuorma-arvo.

Lisätietoja löydät lumiesteiden hankintaoppaasta kohdasta ”Lumiesteiden määrä ja sijoitus”.

Milloin lumieste asennetaan kahteen riviin?

Alueen kattolumikuorma, katon jyrkkyys sekä lappeen pituus määrittävät lumiesteiden kiinnityslujuuden. Kiinnityslujuutta säädellään lisäämällä kannaketiheyttä, tai vaihtoehtoisesti asentamalla lumiesteet kahteen riviin.

Tarkemmat ohjeet lumiesteiden mitoitukseen löydät tästä oppaasta:
Lumiesteiden mitoitus ja hankinta

Lumiesteet hinta – mitä kannattaa huomioida?

Lumiesteiden hinta mietityttää monia pienrakentajia, sillä markkinoilla on tarjolla erilaatuisia ja -hintaisia tuotteita. Suosittelemme kiinnittämään tuotteiden valinnassa huomiota seuraaviin asioihin:

• Täyttävätkö tuotteet viranomaisten asettamat standardit ja vaatimukset? Lumiesteet ovat turvavaruste ja niiden tulee kestää Suomen vaativissa talviolosuhteissa.
• Millaisen takuun valmistaja myöntää lumiesteille?

Kotimaiset Kouruset-lumiesteet täyttävät RT 85-11132 ohjekortin (Vesikaton turvavarusteet) vaatimukset. Ne kuuluvat myös kansallisen hyväksynnän varmennustodistuksen piiriin.

Kuinka lumiesteputket katkaistaan?

Lumiesteputken voi katkaista rautasahalla tai sirkkelillä. Putken katkaiseminen kannattaa tehdä maassa, sillä katkaisussa syntyvä metallipöly voi ruostua katteeseen kiinni.

Mitä eroa on lumiesteellä ja lumiaidalla?

Perinteinen kaksiputkinen lumieste on suosituin valinta pientaloasujien keskuudessa. Vaihtoehtona lumiesteelle on jykevämpi lumiaita, jonka lumenpidätyskyky on hieman parempi. Lumiaita on tavanomainen valinta muun muassa kerrostaloihin ja suuriin hallirakennuksiin.

Tarvitsen korkeamman lumiesteen aurinkopaneelien suojaksi. Mitä vaihtoehtoja minulla on?

Aurinkopaneelien yleistymisen myötä monessa kohteessa ongelmaksi on muodostunut se, että perinteinen 2-putkinen lumieste asennettuna aurinkopaneeleiden alapuolelle ei pidättele aurinkopaneelien päältä valuvaa lumimassaa.

Kouruset-lumiesteet (4/2021 jälkeen hankitut) on mahdollista korottaa 2-putkisesta korkeammaksi 3-putkiseksi versioksi erillisten korotuskappaleiden avulla. Korotuskappaleesta löydät lisätietoa verkkokauppamme puolelta tästä linkistä.

Tutustu asennusvalmiisiin lumiestepaketteihin verkkokaupassamme

Ostoskorisi

Toimitustapa

Vahvista valinta
Toimitus kohteeseen 1-5 arkipäivää

Tilauksesi toimitetaan kohteeseen viiden arkipäivän kuluessa tehdystä tilauksesta. Kuljetusyhtiö on sinuun yhteydessä puhelimitse tarkemman toimitusajankohdan sopimiseksi. Voit myös antaa kuljetusyhtiölle luvan toimittaa tavarat pihaan ilman kuittausta, jolloin sinun ei tarvitse olla paikalla vastaanottamassa lähetystä.

Pikatoimitus

Arkipäivisin kello 14 mennessä tehty tilaus toimitetaan pikatoimituksella kotiovellesi samana iltana kello 17–21 välillä. Kuljettaja on sinuun yhteydessä noin 30 minuuttia ennen suunniteltua toimitusta. Mikäli tilaat pikatoimituksella kello 14 jälkeen, viikonloppuna tai muuna pyhäpäivänä, toimitetaan tilaamasi tuotteet seuraavana arkipäivänä kello 17–21 välillä. Pikatoimitus on saatavilla Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa, Tuusulassa, Keravalla ja Järvenpäässä. Toimitusosoitteeseen on oltava katkeamaton maantieyhteys.

Nouto varastolta

Voit noutaa tilaamasi tuotteet varastoltamme Tuusulasta, osoitteesta Jusslansuu 5. Kun tilauksesi on kerätty valmiiksi, saat vahvistusviestin sähköpostitse. Noutovarastomme on avoinna arkisin kello 8:30 – 16:30.