AAA -luottokelpoisuus

Rännit pientaloon - ostajan opas

Huomioimalla tärkeimmät sadevesiäjärjestelmän mitoituksen periaatteet myös pientaloasujan on helppo määritellä oikeanlaiset rännit ja syöksyt omaan rakennukseensa. Kokosimme tähän oppaaseen tärkeimmät tuotteiden hankintaan liittyvät ohjeet ja vinkit.

Yleisin käytetty vesikourun koko on 125 mm, joka sopii lähes kaikkiin rakennuksiin. Poikkeuksena suosittelemme 150 mm leveää kourua kone- ja lukkosaumakatoille, sillä näillä kattomateriaaleilla vesi kulkee kouruun katon saumoja pitkin suuremmalla paineella. Myös tilanteissa, joissa kattoylitys on poikkeuksellisen suuri, voidaan tilannetta korjata 150 mm leveällä kourulla. Pääsääntöisesti 125 mm kouru siis sopii leikkimökistä kerrostaloon ja teollisuuskiinteistöön. Voit tutustua ympäristöministeriön asetukseen rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta täällä.

Vesikourun tilavuudella on vain vähän merkitystä, sillä tilavuudeltaan isokin kouru täyttyy ja valuu yli, mikäli alastulot eivät ehdi kuljettamaan vettä alas tarpeeksi nopeasti. Näin ollen kourun tilavuutta tärkeämpää on syöksyjen oikea määrä ja koko.

Vesikouruja on saatavilla kantikkaana ja pyöreänä mallina. Tekniseltä toimivuudeltaan malleilla ei ole eroa – molemmat vaativat puhdistusta ja huoltoa. Mallin valinta on siis lähinnä makukysymys.

Mittakuvat P 125, P 150 ja K 125

Vesikourujen pituuden mitoitus

Vesikourujen tarvetta mitatessa huomioi +3 cm ylitys molempiin päihin, jotta katon päätylistoista tuleva vesi saadaan kerättyä kouruun.

Kannakkeet

Kannakkeita on saatavana sekä kourun sisä- että ulkopuolisella kiinnityksellä. Sisäpuolisella kiinnityksellä kannake jää paremmin piiloon, mutta samalla se vaikeuttaa kourun puhdistamista lehdistä ja roskista. Noin 90 % asiakkaistamme valitsee kouruihinsa ulkopuolisen kannakkeen. Kannakkeet asennetaan niin, että päätykannakkeet ovat n. 15 cm etäisyydellä päistä ja näiden välillä olevat kannakkeet n. 80 cm jaolla.

Asennuksessa huomioitavaa

Vesikouruja asentaessa suosittelemme tekemään tarvittavat liitokset limittämällä liitoskappaleiden käyttämisen sijaan. Kokonaisuudesta tulee paremman näköinen ja vuotoriski on pienempi. Lopputuloksesta tulee erityisen hyvä käyttämällä kourun ulkopuolisia kannakkeita ja sovittamalla kannakejaon siten, että kannakkeet peittävät liitossaumat. Vesikouruja tilatessa huomioi noin 10-15 cm mittainen limitysvara liitoskohtiin.

Jos katon räystäslauta on suora, käytetään suoran mallisia kannakkeita. Vinolle räystäslaudalle on kaksi vaihtoehtoa; vinot kannakkeet (vakiokaltevuus 23°), joita tarvittaessa taivutetaan lisää viilapenkissä, tai asennuksen kannalta helpompana vaihtoehtona suorat kannakkeet kiilapaloilla.

Alla tehtaan ohjeistus kiilapalojen tarpeesta katon kaltevuuden mukaan:

KiilapalatKaton kaltevuus
ohut1/4 (14°)
paksu1/2,5 (22°)
ohut x 21/2 (27°)
ohut + paksu1/1,5 (34°)
ohut x 2 + paksu1/1 (45°)
Syöksyjen koko ja määrä

Alastulon vaadittavan koon määrittää rakennuksen lappeen vaakasuoran projektion koko. Noin 150 neliömetrin lappeeseen saakka sopiva koko pyöreälle syöksytorvelle on 100 mm ja kantikkaalle 100 x 75 mm. Yli 150 neliömetrin lappeille suosittelemme suurempaa syöksyä, jota on saatavana vain pyöreänä mallina P 120 (120 mm).

Pitkät, yli 10 metrin lappeet tarvitsevat useamman alastulon, sillä yli 10 metrin kouruihin ei yleensä saada tehtyä riittävää kaatoa (3 mm / metri) otsalaudan rajoitteista johtuen.

Mittakuvat syöksyistä P 100, P 120 ja K 100 x 75

Materiaalit

Sadevesijärjestelmien materiaalina käytetään teräspeltiä joka on sinkitty ja pinnoitettu GreenCoat RWS Puralilla. Sadevesijärjestelmien ainevahvuus on 0,5-0,6 mm. Pural-pinnoite on erinomainen ratkaisu korroosionkestävyyden, taivutettavuuden ja likaa hylkivien ominaisuuksiensa vuoksi.

Kourusetin varastoväreinä ovat valkoinen RR20, vaaleanharmaa RR21, harmaa RR22, tumman harmaa RR23, tumman ruskea RR32, musta RR33, punainen RR29 ja tiilenpunainen RR750.

Asennettuna vai tarvikkeena?

Mikäli haluat tilata sadevesijärjestelmän asennettuna, tutustu Kourubotti™-palveluun. Voit laskea muutamassa minuutissa mitä sadevesijärjestelmän uusiminen maksaisi juuri sinun taloosi. Huomaathan, että palvelu on saatavilla vain Uudellamaalla sekä Lahden ja Hämeenlinnan kaupunkialueilla.

Siirry Kourubottiin >>

Mikäli haluat tilata sadevesijärjestelmän tarvikkeena ja asentaa itse, löydät sekä kantikkaat että pyöreät vesikourut ja syöksyt kilpailukykyiseen hintaan verkkokaupastamme. Mikäli sinulla on kysyttävää tai tarvitset apua tuotteiden valinnassa, autamme sinua mielellämme chatissa tai puhelimitse numerossa 010 320 3640.

Siirry verkkokauppaan >>